Wednesday, August 3, 2016

ရခိုင္မုန္႔တီ (၁၀ ေယာက္စာ)ခ်က္နည္း

မုန္႔တီဟင္းရည္တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
------------------------------------
၁။ ငါးေရႊ - ၃၀ က်ပ္သား (၄၈၀ ဂရမ္)
၂။ ငါးပိ - စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ ျမႊာ (မညက္တညက္ ေထာင္းပါ)
၄။ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ
၅။ ၾကက္သြန္နီ - ၄ဥ (၄စိတ္စိတ္ပါ)
၆။ ေရ - ၁၀ခြက္ (ၾနေ်ကမနာနညအခြက္)
၇။ ဆား - စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ
၈။ ခေနာၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္းဇြန္း ၂ဇြန္း
၉။ ပတဲေကာ - ၂ပင္ (မညက္တညက္ ေထာင္းၿပီး ခ်ည္ထားပါ)
ျပင္ဆင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
----------------------------
၁။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ - ၈၀က်ပ္သား (၁၂၈၀ ဂရမ္)
၂။ ပဲေၾကာ္္ - ၁၅ခု
၃။ င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၃၀ ဂရမ္ (၂ က်ပ္သား)
(ေရေႏြးျဖင့္ျပဳတ္ၿပီး ေထာင္းေပးကာ င႐ုတ္သီးျပဳတ္ရည္ ၁ဇြန္းခန္႔ထည့့္ပါ)
၄။ မန္က်ည္းရည္ - ခြက္တစ္၀က္
၅။ ၾကက္သြန္နီ - ၅ ဥ (ပါးပါးလွီးပါ)
၆။ နံနံပင္ - လက္တစ္ဆုပ္စာ (ပါးပါးလွီးပါ)
၇။ ငါးဖယ္ - ၂၀က်ပ္သား (၃၂၀ ဂရမ္)
၈။ ငါးငံျပာရည္ - လိုအပ္သေလာက္ ျပင္ဆင္နည္း
--------------
၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္အုိးတစ္ခုထဲ င႐ုတ္သီးစိမ္းအညႇာ
ေခြၽထည့္ၿပီး ၂မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ေပးပါ။

၂။ ၿပီးမွ ျပဳတ္ထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္းမ်ားကို မညက္
တညက္ေထာင္းေပးၿပီးခြက္တစ္ခုထဲတြင္ထည္႔
ထားပါ။

၃။ ငါးဖယ္ကို (ဆား-လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ခေနာ
ၾကက္သားမႈန္႔-လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၁ဇြန္း၊ င႐ုတ္သီး
မႈန္႔ -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) တုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္
နယ္ၿပီး ငါးဖယ္ကို အျပားေလးမ်ားလုပ္ေပးပါ။

၄။ ၿပီးေနာက္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ၿပီး ငါးဖယ္
အညိဳေရာင္သမ္းသည္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။

၅။ ထုိ႔ေနာက္ ေၾကာ္ထားေသာ ငါးဖယ္ကို ပါးပါးလွီးေပး
ကာ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ဖယ္ထားပါ။

မုန္႔တီဟင္းရည္ ခ်က္နည္း
----------------------------
၁။ အရင္ဆံုး ငါးေရႊမ်ား ေရျမဳပ္႐ုံထည္ၿပီး ၃-၄မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ေပးပါ။

၂။ ၿပီးလွ်င္ ငါးကို အ႐ိုးမ်ားမပါေအာင္ အသားႏႊင္ေပးၿပီး သတ္သတ္ဖယ္ထားပါ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားေပးပါ။
မုန္႔တီ ဟင္းရည္စခ်က္လုိ႔ရပါၿပီ။

၃။ ဒယ္အုိးႀကီးထဲသို႔ မုန္႔တီဟင္းရည္အတြက္
ပါ၀င္သည့္(ေရ-၁၀ခြက္၊ ငါးျပဳတ္ရည္၊ ငါးပိ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ပတဲေကာ၊ ဆား၊ ခေနာၾကက္သားမႈန္႔ ) တုိ႔ကို တည္ထားပါ။

၄။ မုန္႔တီဟင္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္
အသားႏႊင္ထားေသာ ငါး၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔မ်ားကို ျဖဴးေပးပါ။

၅။ ေနာက္ဆံုးမွ ၾကက္သြန္နီ ၄ စိတ္စိတ္ထားသည္မ်ားကို
ထည့္ၿပီး ၁မိနစ္ခန္႔တည္ကာ မီးပိတ္လုိက္ပါ။

၆။ မုန္႔တီဟင္းရည္ရၿပီဆုိလွ်င္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ
မုန္႔ဖတ္၊ ငါးဖယ္၊ ပဲေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္နီ တုိ႔ကိုထည့္ၿပီး အေပၚမွ
မုန္႔ဟင္းရည္(ေယာက္ခ်ဳိ ၁ဇြန္း)ကို ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ။

၇။ အေပၚမွ နံနံပင္ျဖဴးၿပီး အရသာအတြက္ ငါးငံျပာရည္၊
င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ မန္က်ည္းရည္တုိ႔ကို ထည့္ကာ ရခိုင္မုန္႔တီကို
စိတ္ႀကိဳက္ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါၿပီ။

0 comments:

Post a Comment

ad

မဲေဆာက္ ရိုးရာယဥ္ေက်းမႈ ပြဲ

ရခိုင္ သမိုင္းတိနနန္႕ ရခိုင္ေတးျခင္း တိ စုေဆာင္းရာ ေနရာကိုေရာက္လာဂတ္ေတ ရခိုင္သူရခိုင္သားအေပါင္းရို႕ ေမာဂၤလာပါ....လို႔.. arakanhistoryandmusic ကၾကိဳဆိုပါေရ..

တိုင္းရကၡ သာကီႏြယ္ဖြား - ဆို - သဇင္မိုး

ရခိုင္နိုင္ငံသည္ ဗုဒၶဘာသာ ထြန္းကားခဲ့ေသာ ေဒသျဖစ္ပါသည္ ဤမွန္ေသာ သစြာစကားေၾကာင့္ ရခိုင္နိုင္ငံသူ/သားမ်ား အားလံုးမ်ား ေဘးအႏၱရာယ္ အမ်ိဳးမ်ိဳးမွ ကင္းေဝျပီး {အဖရခိုင္နိုင္ငံ အီးခ်မ္းပါစီ သာယာပါစီ} { ရခိုင္သမိုင္း } ရခိုင္သူ/သားတိ အမ်ိဳးကိုခ်စ္ေက႔ ငါရို႕ဘာသာစကား မေပ်ာက္ပ်က္ေအာင္ ထိမ္းသိမ္းကတ္ ဘုရားမေပ်ာက္စိေက့

Followers

ဆက္သြယ္ဖို႔

Name

Email *

Message *

Labels

ရခိုင္သမိုင္း ရခိုင္ရုပ္သံေခ်တိ က်ား ရခိုင္ mp3 ေအနိရခိုင္ တကိုယ္ေတာ္ ရခိုင္ဇမ္းကဗ်ာ ေဆာင္းပါး ဘုရားသမိုင္း နိုင္ငံရီး အဖြဲ႔လိုက္ ဦးေမာင္သိန္း တရားေတာ္ ရခိုင္အလွပံုတိ အယင္ေခတ္ဓါတ္ပံု ဆရာေတာ္ သီဝလိ ဖတ္စရာတိ ရခိုင္စာပီ ရိုးယာေခ်တိ ဝင္းနႏၵာခိုင္ ရခိုင္ ယဥ္ေက်းမႈ ရခိုင္ရိုးရာ ေဇာ္ေဇာ္ ခိုင္မ်ဳိးခန္႔ ဒိုးကေလး ၀င္းကိုခိုင္ ခမီလူမ်ဳိး စံုတြဲ ညွာစိမ္းခိုင္ မိေခ်ာ ေရဒီယို ၀တၳဳ ဆရာေတာ္ ဦးဥတၱမ ဆုျမတ္ထက္ မာန္ေအာင္ ရခိုင္စည္ေတာ္ ရမၼာ၀တိရမ္းျဗဲ ေတာ္လွန္ရီး ေမာင္ကိုကို ျမိဳလူမ်ဳိး ကမန္လူမ်ဳိး ကိုကိုႏိုင္ ကိုခိုင္ေဇာ္ ကိုညီညီ က်ာ္စြာ၀င္း ခိုင္မိုး ခိုင္ေက်ာ္လင္း ခိုင္ေဇာ္ ခိုင္ျပည္ေက်ာ္ ခိုင္ျမတ္မင္း စစ္နိုင္ စစ္ျငိမ္းနိုင္ စိမ္းလဲ့လဲ့ စိုး၀င္းျမင့္ စံေမာ္ ထြန္းေအး ဒိုးအ္ရီ ဒြါရာဝတီ ဘာသာရီး ဘုန္းလွ်ံ ရခိုင္ေဖါင့္ ရတနာမိုင္ ရမၼာ၀တီစံ၀င္း ရီလႈိင္းျပာ ရဲလင္းေအာင္ လုန္းေခ် လျပည့္ေအာင္ ဝတီစိုးမိုး သာစိန္ သွ်င္ျမဝါ သၾကၤန္ေတးျခင္း သႀကၤန္ အဂုရခိုင္ပံုေခ်တိ အင္တာဗ်ဴး အမ္းျမိဳ႕ ဦးေက်ာ္လွ ေက်ာက္ျဖဴ ေစာႏွင္းႏြယ္ ေနထက္လင္း ေအာင္နိုင္ဆန္း ေျမာက္ဦး ျငိမ္းစႏၵာ ျမခိုင္ေက်ာ္ ျမတ္ထြန္းခိုင္ ၀င္းေအာင္